14 Haziran 2018 Perşembe

Iguazu ve Rio de Janeiro

7 Nisan 2018, Iguazu Şelaleleri, Brezilya.

Bugün Dünyanın 7 Harikasından biri olan Iguazu Şelalelerini bir de Brezilya topraklarından göreceğiz.
Milli Parkın Brezilya girişindeyiz. 7 Nisan 2018, Iguazu, Brezilya.

Brezilya tarafının Milli Park girişinde tabelalar Portekizceye dönüştü haliyle.
Jaguarın kendisini göremesek de... 7 Nisan 2018, Iguazu, Brezilya.

Görüntüler bu yakada ayrı bir güzel, hatta tercih yapılmak durumunda kalınırsa burayı tercih ederim.
7 Nisan 2018, Iguazu, Brezilya.

Yine bakmaya doyamadığımız bir gök kuşağı ile karşı karşıyayız.
7 Nisan 2018, Iguazu, Brezilya.

Arjantin girişinde maymunlar tarafından karşılanmıştık, Brezilya girişinde ise coati grubunca karşılandık. İnsanlar maalesef beslediği için dilenci olmuşlar bu coatiler, bıcır bıcır üstünüze koşuyorlar, tırmanıyorlar. Pek de bıcırık sayılmazlar. Direkt uzaklaştım. Şu beyazlıya tırmandı örnek olarak.
Naber coati, hiç öyle bakma, gayet toksun, kabul et. 7 Nisan 2018, Iguazu, Brezilya.

Güneşli bir günde mucize bir ortamdayız. Ne tarafa baksanız ayrı bir doğa harikası... Düşünüyorum da yağmur ormanının gecesi de nefis olur; şehir ışıkları yokken gökyüzünü ve yıldızları hayal dahi edemiyorum.
7 Nisan 2018, Iguazu, Brezilya.

Burada tekne turu da bir alternatif olabilir aslında. Ancak şu an vazgeçtim, zira bu renk su, beni benden alıyor. Uruguay’a Rio de la Plata üzerinden giderken de aynı hisse kapılmıştım. O zaman helikopter turu olabilirmiş diyorum. Aşırı ıslanma derdi olmadan elit elit bakılabilir şelaleye.
Beni sinirlendirmeyin, atarım kendimi aşağı. 7 Nisan 2018, Iguazu, Brezilya.

Dünyadaki meşhur şelaleler arasındaki farkı anladık mı? Tekrar değinelim. Eleanor Roosevelt Iguazu’yu gördüğünde ne söylemişti biliyoruz: ‘Poor Niagara’. Niagara biraz ticari zaten. ‘Iguazu’yu gören Niagara’dan asla etkilenmez’ diyorlar.
Daima uçuş modundayım. 7 Nisan 2018, Iguazu, Brezilya.
Yine başka bir Dünya Mirası olan Victoria Şelaleleri var Zambia-Zimbabwe sınırında. O Iguazu’dan daha yüksek: Victoria 107, Iguazu 87 metre yüksekliğinde.
7 Nisan 2018, Iguazu, Brezilya.
Ancak Iguazu çok daha geniş bir alana yayılmış, 2,7 km, Victoria ise 1,7 km.
Ebru aslında dua ediyor, büyük dua. 7 Nisan 2018, Iguazu, Brezilya.

Yalnız her iki şelalede de bir şeytanlık mevcut: Iguazu’da Devil’s Throat (Şeytan Boğazı) var, Victoria’da ise Devil’s Pool (Şeytan Havuzu). Biri Güney Amerika'dan biri Güney Afrika'dan el sallıyorlar birbirlerine.
7 Nisan 2018, Iguazu, Brezilya.

Bir de sesli bakalım şu güzelim manzaraya...

Şeytan Boğazına doğru yürüyerek şelaleye biraz daha yaklaşacağız. 1 kilometrelik bu yoldan yürüyeceğiz şelaleye.
Islanmaya hazır mıyız? 7 Nisan 2018, Iguazu, Brezilya.

Ortam gürül gürül...
7 Nisan 2018, Iguazu, Brezilya.

Tabii ıslanacağız. Önceden hazırlıklı değilseniz yolun başlangıcındaki stantta yağmurluk satıyorlar, biz hazırlıklıydık.
7 Nisan 2018, Iguazu, Brezilya.

Ses çok kuvvetli ama ilginçtir, hiç rahatsız etmiyor, direkt benimsiyorsunuz. Muazzam bir olay!
7 Nisan 2018, Iguazu, Brezilya.

Yağmurluğa rağmen benim tulumun altı epey ıslandı ama hava şahaneydi, kurudu gitti.
Şeytan Boğazına biraz daha yaklaştık. 7 Nisan 2018, Iguazu, Brezilya.


Gök kuşağına neredeyse değecektik, Şeytan Boğazı bize resmen kıyak geçti. Yoksa tersi mi? Gök kuşaklarıyla 'gel bili bili' yapıp boğazımıza mı yapışacaktı? 
7 Nisan 2018, Iguazu, Brezilya.

7 Nisan 2018, Iguazu, Brezilya.
Bu doğa harikasına evire çevire bakmış olduk böylece. Şeytan Boğazından kısa bir video da paylaşayım. 

Şelaleden direkt havaalanına geçtik, yeni rotamız Rio de Janeiro… Çok mutluyum. Yıllarca büyük aşkla dinlediğim The Girl From Ipanema’nın memleketine gidiyorum. Sinatra da ne güzel söyler.

Havaalanındayız, beklerken bir şeyler içelim dedik. Ebru acai, ben mate hastası olarak içeceklerimizi aldık. Yanına da pao de queijo. Latin dünyasının en sevdiğim atıştırmalıklardan biri bu oldu. İçinde çok az peynir var, peynirli ekmek (pao de queijo) diyorlar Portekizce.
Favori yiyeceğim pao de queijo. 7 Nisan 2018, Iguazu, Brezilya.
Mate çayı sonrası halimi aşağıda görüyorsunuz. Nasıl tatlı bir uyku bastırdı, anlatamam.
2 günde bir havaalanındayız, e normal tabii. 7 Nisan 2018, Iguazu, Brezilya.
Uçuş yaklaşık iki saat sürdü.
Hoşça kal şelale, hoşça kal yağmur ormanı. 7 Nisan 2018, Iguazu, Brezilya.
Rio de Janeiro şehir merkezine varmamız ise akşam 5’i buldu. Dünyaca ünlü Maracana Stadyumuna kısaca uğradık. Burası dünyanın en büyük statlarından biri, Olimpiyatlara da ev sahipliği yapmıştı. Futbolseverler için adeta bir tapınak. Bana göre ise hava hoş…
Maracana Stadyumu önünde uçuş hazırlıkları. 7 Nisan 2018, Rio de Janeiro, Brezilya.
Otelimizin yeri müthiş, tam Copacabana merkezde. Akşam için planımız Lapa. Bu bölge şehir merkezinde yer alıyor ve otelimize yaklaşık 10km.
Uçaktan yeni indin, daha ne uçması? 7 Nisan 2018, Rio de Janeiro, Brezilya.
Rio devasa bir şehir, yani öyle ‘yürüyerek gezeyim’ diyeceğiniz bir yer değil. O nedenle taksiyle gitmeye karar verdik. Taksiyi otel aracılığıyla ayarlayıp parada da baştan anlaşmak iyi oldu. Rio’daki güvenlik durumu konusunda o kadar çok uyarı dinledik ki, işte ‘cep telefonlarınızı otelde bırakın, kimlik almayın, gece sahilde kuma asla inmeyin’ vb. Taksici ile İspanyolca anlaşmaya çalıştım, öylesi böylesi derken epey anlaştık gibi. Portekizcenin bazı telaffuzları da orijinal ama yani. Sahilden bizi gezdire gezdire götürdü. Brezilya’nın neresindensin diye sordum, Bahia’lıymış. Bahia ülkenin kuzeydoğusunda ve en eski koloni bölgelerinden biri. Anlaştığımız gibi 40 Brezilya Realini bayılıp Lapa merkezde indik.
Otele giderken otobüsten çektim, burası Lapa merkez. Mekanlar ve sokak esnafı akşama hazırlanıyor.
7 Nisan 2018, Rio de Janeiro, Brezilya.
Lapa, Rio’nun bohem yüzü, aynı zamanda gece hayatıyla ünlü. Ortam kozmopolit ve renkli. Turist de çok yerli de çok. Kim turist belli değil gerçi. O kadar çok çeşitli milletten insan Rio’lu ki, Rio’da ‘Nerelisin?’ sorusuna ‘Rio’luyum’ deseniz kimse yadırgamaz, derhal bağrına basar. Herkes Türk’tür’den Rio’ludur a geçiş yapıyorum bu durumda.

Önce biraz dolaştık, tabii çekinilesi tipler de mevcut ama bu her yerde olabilir zaten. Sokakta bir mekana oturduk. Seçtiğimiz yemek acayip kötü çıktı, tatsız tuzsuz, hem de domuzluymuş. ‘Menüde et yazıyordu deyince, a pardon sizin için sorun olacağını bilmiyordum’ dedi garson (bey mi desem hanım mı tam da bilemiyorum), neşeli iyi bir insandı.
Renkli Lapa. 7 Nisan 2018, Rio de Janeiro, Brezilya.

Mekandan kalktık, beyaz su kemerlerinin (Arcos de Lapa) oraya doğru yürüdük. Bu su kemeri 1723’de kolonyal dönemde inşa edilmiş. Orada da “Ot çöp ister misiniz?” diye yanaşanlar oldu. Rio’nun güzelliği ‘No’ dediğin anda ikiletmiyorlar, derhal yok oluyorlar. Israr yok, iyi bari. Ebru biraz tedirgin oldu ama sonra geçti. “Telefonlarla cüzdanları otel kasasına kitleyip sadece biraz nakitle çıktık. Çanta yok, takı yok üzerimizde, rahat rahat yürüyoruz neyimizi çalacaklar.” dediysem de Rio bu, Dünyanın en tehlikeli şehirleri listesinde tepeleri kaptırmıyor.
Su kemerleri, Arcos de Lapa. Sağ arkadaki mor yapı da meşhur Metropolitan Katedrali. Muazzam bir modern mimari örneği. Antik Maya piramitlerinden esinlenilerek inşa edilmiş, yapımı 1979'da bitmiş ve 20bin kişi alıyor!
Rio de Janeiro, Brezilya.

Su kemerlerinin oraya minik bir pazar yeri kurulmuştu -restorandaki yemeği yiyemediğimiz için hala açtık- atıştırmalık bir şeyler aldık. Üstüne de Rio’nun alametifarikası caipirinha içtik. Sokakta 5 Reale aldığımız caipirinhanın tadını unutamıyorum ve de 500 ml’lik bardakta. Boy boy bardak var, seçebiliyorsunuz. Sokak satıcısı kadın içkileri gözümüzün önünde yaptı, bol lime ile şekeri iyice ezdi, üstüne milli likör cachaça ve kırık buz parçaları. İçkiyle aram çok yok ama bu harikaydı. Yok böyle bir ferahlık...
Güzel bir Lapa haritası. Rio de Janeiro, Brezilya.

Hiç yorum yok: