2 Temmuz 2015 Perşembe

I ♥ London

Somerset House, 26 Haziran 2015, Londra
Beni kendime getiren şehir, Londra. Gitmekten bıkmayacağım şehir de Londra.

İngiliz edebiyatçı ve eleştirmen Samuel Johnson bana demişti zaten: "Why, Sir, you find no man, at all intellectual, who is willing to leave London. No, Sir, when a man is tired of London, he is tired of life; for there is in London all that life can afford."

Kadim dostum, "-allah verdi- Rıfatiko" (Giuseppe Verdi'den geliyor) ile Somerset'te kahvaltı sonrası Waterloo marifetiyle National Portrait Gallery'nin yolunu tuttuk. Hem galeriyi hem de geçici BP Portrait Award 2015 sergisini doya doya gezdik. BP, galeriye tam 26 yıldır sponsormuş!

30bin poundluk birincilik ödülü İsrailli Matan Ben-Cnaan'ın olmuş. Resmindeki insanların ifadeleri o kadar gerçek ki, fotograf kadar net ve berrak. Yaklaştıkça da berraklaşıyor; yerdeki taşların yakından görüntüsüne ise inanamazsınız.
Birincilik ödülünü alan çalışmanın adı: "Annabelle and Guy", Matan Ben-Cnaan, ahşap üzerine yağlıboya, 2015
Sergilenmeye değer eserler arasında bir de aşağıdaki portreyi çok beğendim. Praglı sanatçı Jan Mikulka'ya ait eserdeki yeşilin ve menekşenin tonu cidden mest etti.
Jan Mikulka'nın resminin adı "Sebastian", bir arkadaşının kardeşiymiş, tuval üzerine yağlıboya, 2015
Türk damarımın kabardığı, adeta kendimden geçtiğim an ise aşağıdaki resme bakarken, Rıfat'ın beni resmin etiketine bakmam için uyardığı andı. Murat Tezcan Demirbaş adlı bir sanatçımız sergideydi! Tuval üzerine yağlıboya oto-portresine bakmaya doyamadık.
Ordeal, Murat Tezcan Demirbaş, 2015

Galeri, Murat Tezcan Demirbaş'ın eserini dış mekandaki sergi tanıtımlarında da kullanmış. Ertesi gün Trafalgar'daki Pride in London Festivali'ne giderken fark ettik. Aferin İnculuza!
National Portrait Gallery önü, parmağa dikkat, 27 Haziran 2015, Londra

5 yorum:

Unknown dedi ki...

Çok güzel. Okumalara doyamadık :)

Etkin Fare dedi ki...

Yürekten tebrik ederim. Çekilen çileye değmiş bence, tüm dünyadan insanlar resme dakikalarca bakıyorlardı. Benim birincim Ordeal :)

Unknown dedi ki...

Nezaketin ve paylaşımın için çok teşekkür ederim. Yer almaktan gurur duyduğum bir gösterimdi. Artık daha da güzel :)

Etkin Fare dedi ki...

Rica ederim, biz de orada görmekten gururlandık. Bu arada Ordeal'ın guaj versiyonu da çok güzelmiş.

Unknown dedi ki...

Teşekkür ederim. Umarım gelecek yıl daha da çok Türk Sanatçı yer alır sergide.Sevgiler...