6 Ekim 2019 Pazar

Kraliçe, Chelsea ve Tony Momrelle

Kraliyet Ailesi, Kraliçenin doğum gününde, Buckingham Sarayı'nın balkonunda akrobasi uçuşlarını izlerken. Bu fotograf bu yıla ait değil.

Bugün günlerden Kraliçenin doğum günü. Doğum günü Nisanda ancak resmi tören açık havada yapıldığından Haziranda kutlamayı tercih ediyorlar. 
Tören kıtası yerini almış, 41 top atışı ardından geliyor. 8 Haziran 2019, Londra.

Geçit töreni, top atışları, askeri tabur yürüyüşleri, akrobasi uçuşlarıyla tüm gün süren ve halkın izlemek için birbiriyle yarıştığı bir ortam. 
Kraliçe, bu yıl da her zamanki gibi çok şıktı. 8 Haziran 2019, Londra.
Kraliçe Elizabeth en uzun tahtta kalan İngiliz hükümdarı. Oğlu Charles dede olalı kaç yıl oldu, kral olamıyor. Elizabeth, torununun torununu da görecek gibi...
Kraliyet Hava Kuvvetleri (RAF), İngiliz bayrağının renginde gösteri yapıyorlar. 8 Haziran 2019, Londra.

Kardeşim geç kalktı, ben kahvaltımı yapmıştım, ona da bir şeyler hazırladım.
Tesco'nun eskitilmiş peynirlerinin üstüne tanımıyorum.
Zeytin ve ceviz Türkiye'den. 8 Haziran 2019, Londra.
Sonra favori kahvecilerimden Hej’e (Somerset House'un içinde) yürüdük, hava açık. Somerset Londra’daki uğrak yerlerimden. Önceki maceralar için buyurunuz: (1) ve (2)
Kahveleri içerken akrobasi uçakları üzerimizden geçmeye başladı. Can’a ‘Buckingham Sarayı tarafına gidelim’ dedim ama istemedi. Daha afyonu patlamamıştı bence. 
Neyse, İngiliz bayrağının renklerinde dumanlarla geçen uçakları Somerset’ten biraz da olsa izlemiş olduk. Malum, Kraliyet Ailesi o sırada geleneksel balkon duruşlarını yapıyor, halkı selamlıyorlar. Akrobasi uçuşları da onlar balkondayken başlıyor. Hani geçmişte Kate ile Meghan’ın ‘kim önde durdu, kim daha çok göründü’ meselelerinin de çıktığı Buckingham Sarayı balkonu. Geleneklerine bu kadar bağlı bir millet yok sanırım dünyada.

Kahveleri bitirip Somerset’ten ayrıldık. Hava da açık olunca bir Chelsea turu yapalım dedik.
Royal Hospital Chelsea, 8 Haziran 2019, Londra.

Meşhur Royal Hospital Chelsea’nin önünden geçtik. Burası 300 yıllık geçmişi olan bir yapı. Hemen tüm Londra’yı inşa eden Sir Christopher Wren tarafından Kral II. Charles’ın emriyle İngiliz ordusu gazilerine hizmet için yapılmış bir bakım evi. İlk veteran askerleri 1692 yılında kabul etmiş ve o günden beri aynı binada aynı mantık ile devam ediyor. İçinde hastanesi, huzurevi, spor merkezleri, oyun salonları var ve veteran askerlerin günlük ne ihtiyaçları varsa karşılanıyor. Şu an 300 kişi kalıyor. Müzesi halka açık, hatta rehberli turları bazı veteran askerlerin yaptırdığı belirtiliyor. Burada kalmak isteyen askerlerin 65 yaşını geçmesi ve en az 1 yıl İngiliz ordusuna hizmet etmiş olması şartı var. 
Royal Hospital Chelsea, ilk kadın veteranları bu yıl kabul etmiş,
cinsiyet ayrımcılığı 300 yılı aşkın süre burada da devam etmiş demek ki...
Thames kıyısında 60 dönümden fazla bir arazide ve Londra’nın bugün en lüks semtlerinden biri olan Chelsea’de harika bir bakım evi. Londra Belediyesi niye bu büyük araziye AnkaPark gibi bir yer ya da birkaç AVM ve lüks rezidans inşa ederek rant elde etmeyi akıl edememiş ki acaba?
Royal Hospital Chelsea, müthiş bir kompleks, yeri de mükemmel.

Sakin, geniş sokaklara elit bir hava hakim. Sanatçılar, yazarlar ve yüksek gelir grubu buralarda yaşıyor. 
Bir cumartesi günü Chelsea sokaklarındayız. 8 Haziran 2019, Londra.
Biliyorsunuz, futbol kulübüyle de meşhur Chelsea semtimiz.
Cheyne Walk, Chelsea, 8 Haziran 2019, Londra.













Yazar ve sanatçı takımı bu bölgeyi mesken tutmuş. David ve Victoria Beckham, Kylie Minogue, Eric Clapton, Robbie Williams ve Sir Richard Branson Chelsea'de yaşıyormuş. Geçmişte Oscar Wilde, George Eliot gibi yazarlar da aynı şekilde... Yazar Thomas Carlyle da bu sokakta yaşamış diyorlar. Hadi bakalım bir foto olabilir burada. 
Chelsea sokaklarındayım. Camdaki kedi gerçek mi karton mu? 8 Haziran 2019, Londra.
Sonra otobüse binerek bir başka lüks ortama, Kate ve William’ın da semti olan Kensington’a geçtik. Amacımız bu elit ve pahalı ortamda ekonomik sayılabilecek bir yemek yemek. 
Çift katlıda en öndeyiz as always, 8 Haziran 2019, Londra.
Dünyaca ünlü High Street Kensighton üzerinde küçük bir Çin lokantası olan Stick&Bowl’da yiyeceğiz. Stick&Bowl da en az üzerinde bulunduğu cadde kadar ünlü.
Otantik bir yer, beğendim. En fazla 20 kişi alacak bir dükkan. Dar dar sıralara oturuyorsun, Çinli garson geliyor sipariş alıyor. Biraz beklediğimiz halde garson gelmeyince Can gidip ‘Sipariş vereyim mi mate’ dedi. Adam ise ‘Siz oturun, birazdan geleceğim’ diyerek Can’ı geri yolladı. Belli ki mutfak da küçük, araya biraz süre koyarak sipariş alıyorlar.
Başlangıçlar. Stick & Bowl, 8 Haziran 2019, Londra.

Sıraların üzerinde eskiden bizdeki pideci ve esnaf lokantalarında da bulunan, su bardağı içinde ince saman kağıdından peçeteler (ve soya sosu) duruyor. En son Buenos Aires’deki pizzacıda görmüştüm, bence ülkemizde pek kalmadı. Bunları sıranın karşı tarafındakilerle ortak kullanıyorsun. 
Ana yemekler. Stick & Bowl, 8 Haziran 2019, Londra.

Lezzetliydi. Bugün 'stick' denedim, bir dahakine 'bowl' deneyeceğim. Porsiyonlar büyük.

17.30 gibi eve döndük. Biraz dinlenip biletlerini bir gün önce satın aldığımız etkinliğe, PizzaExpress Live Caz Kulübü'ne geçeceğiz. 21.30’da Holborn Şubesinde. SoHo ve Chelsea'de de caz şubeleri var.
PizzaExpress Live'da Tony Momrelle'i bekliyoruz. 8 Haziran 2019, Londra.

PizzaExpress’ler ilk etapta basit bir zincir pizzacı gibi algılanabiliyor, oysa bazı şubelerinin alt katı caz kulübü olarak hizmet veriyor. Ünlü caz gruplarını ağırlıyorlar, günceli de iyi takip ediyorlar. Biz Tony Momrelle’e bilet aldık. Bilenler bilir, Incognito grubunun solisti. Ondan önce Elton John, Gloria Estefan, Sade, Celine Dion ve Andrea Bocelli gibi isimlere vokalistlik yapmıştı.
PizzaExpress Live Holborn Caz Kulübündeyiz. 8 Haziran 2019, Londra.
O gün Tony, 19.30 ve 21.30 olmak üzere tam iki set birden yaptı. Hatta mekana vardığımızda ilk seti bitmemişti, biraz bekledik. Aynı akşamda toplam 4 saat şarkı söylemek, zor iş.
Tony Momrelle sahnede. 8 Haziran 2019, Londra.
Konser 10’a doğru başladı, burada müzikle beraber yemek sipariş edebiliyorsunuz. Bizdeki caz kulüplerinde yemek işi çoğu zaman müzik öncesi halledilir ve müzik sırasında içki servisi vardır. Burada eni konu pizzalar, salatalar sipariş edebiliyorsunuz. Biz atıştırmalıklardan tercih ettik ama sağımız ve solumuzda oturanlar öyle yaptı, buram buram sarımsak kokuyordu ortam konserin ilk yarısında. Bence müzisyenler açısından nahoş bir durum. Kerem Görsev bu yüzden kulüpleri bıraktığını, artık konser piyanisti olmak istediğini açıklamıştı yıllar önce. Aynen öyle yaptı da, onun olgunluk seviyesine göre haklı sayılır. Bırakın müzisyenler ben dahi rahatsız oldum.
Momrelle'in performansı etkileyiciydi, sesi harika. 8 Haziran 2019, Londra.

Müzik harikaydı, Tony Momrelle’in yeni albüm tanıtım turu kapsamındaydı bu akşam. Soul, R&B ve caz sound’ları bir aradaydı, hoşuma gitti. Raul Midon havası hissettim Tony Momrelle’de. Aynı Midon gibi Momrelle de şarkı yazıyor.
Soul, R&B ve caz gecesi. 8 Haziran 2019, Londra.
Momrelle, sesini kullanma şeklinden de direkt anlaşıldığı gibi kilisede gospel söyleyerek müziğe başlamış. Mükemmel bir sesi var.

Konser sırasında Stevie Wonder ile olan komik telefon görüşmesini de anlattı. Stevie, Tony’yi Japonya’da Incognito grubuyla konser turundayken bizzat aramış ve saat farkından dolayı komik anlar yaşanmış. Zaten Momrelle’e 21. yüzyılın Stevie Wonder’ı deniyor. Stevie Wonder’ın ‘Golden Lady’sini de harika cover’lamıştı. Stevie de bu cover’a bayılmış ve sonrasında Momrelle'in hayranı olmuş.
Günü döndürdük, eve dönelim. 9 Haziran 2019, Londra.
Tony, tek gecede iki konsere rağmen hiç yorgun gözükmüyordu. Eğlenceli ve sempatik biri. Konser 12’ye doğru sona erdi.

Güzel müzik dinledik ve gecenin sonuna geldik diye düşünürken acıktığımızı fark edip evin oradaki Pizza Hut sırasında bulduk kendimizi. N’apalım burada çorbacı bulunmamaktadır.

Sıcak sıcak yiyelim diye Can tezgahta o an olmayan margherita söyledi. Epey bekledik. Beklerken Can, İngiliz bir dostumuzla (Sabaha karşı 2’de bir İngiliz, en az çakırkeyftir) samimiyeti epey ilerletti. Arada öne geçmeye çalışanlar da oldu sanırım, Can biraz sinirlendi. Sonunda pizzamızı almış, eve doğru yürürken İngiliz arkadaş arkamızdan ‘He is angry but hungry, angry hungry haha!’ filan diye bağırıyordu. Kelime oyunları komikti. Çok güldük.
Tayland şalvarıyla kardeşim Can. 9 Haziran 2019, Londra.

Hiç yorum yok: