27 Ağustos 2014 Çarşamba

Çınar

1 Temmuz’da anneannemi kaybettim. Gece uyanmalarım pek yoktur ama o gün sabaha karşı o kadar huzursuzdum ki aklımdan bir an olsun çıkmıyordu. Ben de uyuyamayacağımı anlayınca kalkıp erkenden işe geldim. Akşam üstü de haberi geldi.

Hayatıma çok şey katmış olan, ruhu hep genç bir çınar, ailemizin en büyüğü ve birleştirici gücü gitti. Gittiği yerde rahat uyusun diye Ahmet Adnan Saygun’un İnci’nin Kitabı’ndan Ninni’yi çaldım. Güzel uyu tatarikom…


13 Ağustos 2014 Çarşamba

Bu, ölüm

Dünyada öyle korkunç şeyler oluyor ki bazen insan ‘kıyamet bu herhalde’ diyor. Efsanevi grafik tasarımcısı Amerikalı Milton Glaser da, yaşadığımız korkunçlukların en kötüsü hakkında bir kampanya başlattı.

İklim değişikliği ve ısınmaya dair rozet-afiş tasarımları yapan, rozetlerin satışına özel de bir internet sitesi kuran Glaser’ın kampanya sloganı ise gerçekleri tüm çıplaklığıyla ortaya koyuyor: “Bu ısınma değil, bu ölüm.”

35 yıldan fazla süre önce ikonik "I ♥ NY" logosunu tasarlayan sanatçı, küresel ısınma konusunu sade bir şekilde ortaya koymuş: Yeşil disk dünyayı ifade ediyor. Yarısı dumanlarla kaplanmış ve hayat yok. Alt kısmına doğru ise parlak ve hala yeşil bir alan göz kırpıyor.
Milton Glaser'ın tasarladığı küresel ısınma rozeti
Rozetler kampanyanın internet sitesinden 5 tanesi 5 dolara alınabiliyor. Glaser demiş ki: “Dünyadaki insanların yarısı bunu taksa, evrenin efendileri bile harekete geçecektir.” Yani Dünyayı küresel ısınmadan korumak için atılacak adımları engellediğini söylediği büyük firmalara da taşı atmış. Yazının tümünü buradan okuyabilirsiniz.

Sanatçı duyarlılığına Dünyanın çok ihtiyacı var. Milton Glaser 85 yaşında. “Köşemde grafik tasarımlarıma, bohem hayatıma devam ederim, bana ne, zaten yakında öleceğim.” dememiş, elini taşın altına koymuş.

Biz de lütfen elimizi taşına altına koyalım. Evlerimizde, işyerlerimizde ve yaşantımızda yapacağımız küçük değişiklikler bile Dünyamız için büyük adımlar anlamına geliyor. Örnekse; binalara manto giydirelim, arabalarda dizel kullanmayalım, gıdaları mevsiminde tüketelim, atıkları azaltalım/geri dönüştürelim, eczanede/kitapçıda mümkünse poşeti reddedelim, yeşil enerjiye yatırım yapalım, bu firmaların hisselerini tercih edelim. Saymakla bitmez, başka bir yazıda ele alayım bu konuyu da…
Milton Glaser'ın başlattığı çevre kampanyası, Ağustos 2014